Znamenitosti

Ostaci ove nekad prekrasne barokne kurije nalaze se na brežuljku ponad Kupe uz prugu Karlovac-Metlika.Povijest brloškog grada seže uXV stoljeće, prroširen je i preuređen u XVII i XVIII stoljeću da bi već u XIX bio zapušten. U vlasništvu ovog grada smjenjivale su se mnogobrojne velikaške obitelji, od Dovolića, Peranskih, Petazzijevih do Laszoeskih i Šufflaya. Na sačuvanom gradskom portalu spomen je ploča Emilu Laszowskom, osnivaču Hrvatskog državnog arhiva i Družbe braće hrvatskog zmaja, rođenog u ovom gradu.

Špilja Vrlovka

Špilja Vrlovka je 1962. godine proglašena geomorfološkim spomenikom prirode. Špilja Vrlovka značajan je speleološki objekt dužine 315 metara i ispunjena velikom količinom različitih siga. Osim turističke atrakcije Vrlovka je interesantna i zbog paleontološkog materijala i materijala za proučavanje iz geologije, hidrogeologije i meteorologije.

Rijeka Kupa

Svojim tokom kroz kamanje rijeka Kupa čini nekoliko slapova na kojima su tek ostaci nekadašnjih mlinica. Kupa je čista rijeka bogata ribom i nudi osvježenje u ljetnim mjesecima na kupalištima uz njen tok. Kupa je granična rijeka između Hrvatske i Slovenije od svog izvora upravo do Kamanja nakon kojeg su obje obale u Hrvatskoj.

Župna crkva imena Marijinog u Kamanju

Ova crkva sagrađena je 1889. godine iako Kamanje župom postaje već 1789. godine. Crkva je smještena na povišenom zaravanku u središtu mjesta. Jednobrodna je građevina s užim poligonalnim svetištem i zvonikom iznad glavnog pročelja. Crkva je sagrađena u duhu povijenih stilova neoromantike i neogotike. unutrašnjost crkve nadsvođena je češkim svodovima i oslikana je 1895. godine.
Već se više od dva stoljeća u Kamanju održava tradicionalno proštenje na Marijin imendan u mjesecu rujnu koje dovodi veliki broj hodočasnika kako sa šireg područja Karlovca tako i iz susjedne Slovenije.

Kapela svetog Filipa u Reštovu

Ova kapela smještena je na prekrasnom vidikovcu iznad sela Reštova odakle pogled puca na tok rijeke Kupe i na Žumberačko gorje. Kapela je građena 1704. godine u stilu ranog baroka i vrlo je kvalitetno graditeljsko djelo. Grđena je u tradicionalnoj formi manjih sakralnih objekata ozaljskog kulturnog područja, s predvorjem, predpročeljem i preslicom za zvona, te nadsvođenim svetištem i tabulatom nad lađom. Danas kapela ima nešto drugačiji izgled, 1841. godine prizidana joj je sakristija, a preslicu je zamjenio zidani zvonik.
Crkvica čuva i vrijedan barokni inventar, prije svega svoje barokne oltare, bočni oltari su iz XVII stoljeća a glavni oltar je postavljen 1765. godine.

Planinarski put Vrlovka-Vodenica

Ovaj planinarski put u duljini od 2,5 sata uredilo je lokalno Planinarsko društvo " Vrlovka" . Planinari na ovom puto koji vodi od spilje Vrlovke, mogu upoznati svu ljepotu okolnih brežuljaka isela u kojima se još uvijek može vidjeti pokoja stara drvena kuća s tradicionalnim "gankom".