Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

Osnovni podaci

Općina Kamanje smještena je na zapadnom dijelu Karlovačke županije uz rijeku Kupu na sjeveru koja je dijelom i državna granica s Republikom Slovenijom.

Na zapadu i jugu graniči s Općinom Žakanje, s istočne strane s Gradom Ozljem, a na sjeveru s Republikom Slovenijom. Proteže se na 14,81 km², zauzima 0,4% površine Karlovačke županije te je najmanja općina u županiji.

Općina ima ruralni karakter i obuhvaća 7 naselja: Brlog Ozaljski, Kamanje, Mali Vrh Kamanjski, Orljakovo, Preseka Ozaljska, Reštovo i Veliki Vrh Kamanjski. Naselja su okružena prirodnim livadama, šumarcima i površinama koje su kultivirane pod vinogradima, vrtovima i voćnjacima. Kamanje je status općine dobilo 12.11.2003. godine, a do tada je područje Općine pripadalo Općini Žakanje.

Prostor općine pripada području plitkoga krša te ima karakteristike dinarskog reljefa što se očituje u mnogim spiljama i vrtačama. Najznačajnija je spilja "Vrlovka" zaštićeni spomenik prirode.

U ne tako davnoj prošlosti iz ovog je kraja, trbuhom za kruhom, iselio veliki broj stanovnika tako da danas više ljudi s područja ove općine živi u Kanadi nego što ih ima u okolnim selima. Nekad je to bio nerazvijeni kraj, bogat jedino kamenjem i prirodnim ljepotoma, bez ikakvih šansi za zapošljavanje svojih stanovnika. Danas je općina Kamanje pokrivena komunalnom infrastrukturom na cijelom svom području, od vodovoda, asfaltiranih cesta, do telefona. U pogonima malog i srednjeg poduzetništva zaposlen je velik broj stanovnika pa više nema nikakve potrebe za iseljavanjem. Po broju obrtnika i drugih poduzetnika u odnosu na broj stanovnika Kamanje je danas jedna od najrazvijenijih sredina u Hrvatskoj. Urbani uvjeti života, mogućnost zapošljavanja, turistički potencijali, uređenje mjesta i okoliša, zacijelo će zadržati u kamanjskom kraju i mlade stanovnike, školovane u većim gradovima. 

Budućnost ovog kraja razvoj je turizma. Na samo sat vremena od Zagreba, osam minuta od graničnog prijelaza sa Slovenijom, dvadesetak minuta od Karlovca te samo na dva sata od mora, Kamanje je idealno mjesto za razvoj seoskog i izletničkog turizma, gostoprimstvom svojih stanovnika otvoreno za sve ljude dobre volje. Sačuvane stare seoske kuće, njegovanje tradicije i vjekovnih običaja, spilja Vrlovka i Kupa samo su neki od bisera kamanjskog kraja. Netaknuta, čista priroda prepuna istinskih ljepota, vjerojatno će mnogim budućim posjetiteljima biti pravo otkriće. 

IZ POVIJESTI KAMANJSKOG KRAJA
Kamanjsko područje je povijesno i baštinski dio Ozaljskog kruga i prebogato je tradicijskim lokalitetima.
Kamanje se spominje već u XV stoljeću u Urbaru ozaljskog vlastelinstva kao posebno selište. Tijekom narednih stoljeća i dolaskom manje burnih vremena, stanovništvo okolnih sela razbacanih po brežuljcima spuštalo se u dolinu i tada Kamanje postaje ovdašnje najveće naselje. Pred sam I svjetski rat povezano je željezničkom prugom preko Ozlja s Karlovcem.