Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

PD Vrlovka

PLANINARSKO DRUŠTVO "VRLOVKA"

ADRESA: Kamanje 111, 47282 Kamanje
OIB: 59807259263
PREDSJEDNIK: Krunoslav Mlačak
Planinarsko društvo "Vrlovka" osnovano je 1998. godine u Kamanju, te je tako naša sredina dobila još jedan novi, interesantan i zanimljiv subjekt u rješavanju i zadovoljavanju životnih potreba našeg kraja.
U programu rada društva nalaze se briga o zaštiti okoliša i prirode, upoznavanje krajeva i njihovih ljepota, bliže i šire okolice, domovine Hrvatske i van granica, druženja u raznim prigodama, bogatiji te zadovoljniji život. To je privuklo naročito mlađe naraštaje. Članstvo se povećavalo svake godine i širilo na sve strane naših krajeva i van domovine. PD Vrlovka postalo je nositelj imena našeg mjesta sve više i dalje, a u Kamanje su počeli dolaziti znanci i prijatelji. Društvo će svojim radom biti sve interesantnije mladim naraštajima jer im pametnim vođenjem zadovoljava životne potrebe ne samo materijalnim dobrima.
Mladi kroz rad u Društvu uče uživati u prirodi i njenim ljepotama, ali i brinuti da nam priroda bude lijepša i zdravija.
Kamanje, iako malena i ruralna sredina, može se pohvaliti da planinarska povijest ovdje počinje i prije osnivanja planinarskog društva i organiziranog planinarstva. Ovu činjenicu treba zahvaliti prirodnim vrijednostima našeg kraja, prvenstveno špilji Vrlovki i predivnoj prirodi koja nas okružuje, ali i pustolovnom duhu naših predaka. Kao planinarska destinacija, Kamanje se spominje već 1929. godine kada bilježimo crtu iz Hrvatskog planinara u kojem se spominje da je Hrvatsko planinarsko društvo (današnji Hrvatski planinarski savez) - podružnica "Vinica" iz Duge Rese u 1928. godini provelo veći broj planinarskih izleta, a jedan od najznačajnijih bio je izlet u Kamanje u špilju Vrlovku.
Za povijest planinarstva u Kamanju i bližoj okolici vrijedi spomenuti i rad još nekih od zaslužnih karlovačkih planinara. Jedan od njih zasigurno je Stjepan Širola (1867.-1926.), pučki učitelj i urednik časopisa "Škola" koji je na nagovor Dragutina Hirca,1898. godine utemljio podružnicu HPD-a u Karlovcu pod nazivom "Okić".
Prvi Kamanjčanin za kojeg sa sigurnošću možemo ustvrditi da se bavio planinarstvom te je imao značajniju ulogu u njegovu razvoju i promociji u društvu svakako je Emil (Emilij) Laszowski, povjesničar i publicist, rođen je 1868. godine u obližnjem Brloggradu, a osim za razvoj planinarstva, zaslužan je za osnivanje i pokretanje čitavog niza organizacija i ustanova. Laszowski ima značajnu ulogu u planinarskog organizaciji na kraju 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Godine 1899. napisao je u "Svjetlu" "Grad Brlog i njegovi gospodari", a 1893. objavljuje u "Narodnim novinama" prvi opis špilje Vrlovke i potom 1898. u "Prosvjeti" također piše o Vrlovki.
Također, za našu planinarsku povijest vrijedi spomenuti i Vladimira Horvata (1891-1962.) koji je kao novinar, pisac, fotograf, planinar i speleolog osobito zaslužan za prvo uređenje špilje Vrlovke 1927. i 1928. godine. Horvatovo planinarsko djelovanje započelo je 1922. godine kada postaje član HPD-a, a u Kamanju se ono uglavnom odnosi na uređenje špilje Vrlovke krajem 20-ih godina prošlog stoljeća.
Također je važno napomenuti da je PD "Vrlovka" suosnivač LAG-a Vallis Colapis, a predstavnici tijela sudjeluju u radu upravnog tijela LAG-a. Inače LAG je udruga građana čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, lokalne javne ustanove poput škola, predstavnici lokalnog poslovnog sektora te udruge građana iz ruralnih sredina Pokuplja.