Slažem se
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se". Želite li saznati više o kolačićima kliknite ovdje.

UPUTA u vezi s dnevnim migrantima (radnicima) koji putuju na posao u Belu Krajinu i Dolenjsku

18.04.2020

Temeljem upute Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, zajednički Stožer civilne zaštite Grada Ozlja, te općina Kamanje, Ribnik i Žakanje izdaje upute dnevnim migrantima (radnicima) koji putuju na posao u Belu Krajinu i Dolenjsku.

"1.5. Prekogranični radnici

Hrvatski i strani državljani koji rade i borave u Republici Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama tijekom boravka u Hrvatskoj moraju cijelo vrijeme biti u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Na rad u inozemstvo i u povratku kući trebaju putovati vlastitim vozilom. Ako nemaju mogućnost putovati vlastitim vozilom te putuju javnim prijevozom, moraju koristiti kiruršku masku tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.

Te se osobe javljaju prvi dan po ulasku u Hrvatsku izabranom liječniku telefonom radi provedbe zdravstvenog nadzora. Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se telefonom teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Izabrani liječnik, ili teritorijalno nadležni epidemiolog ako osoba nema izabranog liječnika u Hrvatskoj, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unese informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora.  Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenje od 14 dana, već traje do 30. travnja s mogućnošću produljenja, ovisno o tijeku epidemije.

Poslodavac je dužan osigurati propusnice kako bi osobe iz navedene kategorije mogli napustiti mjesto prebivališta odnosno stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, odnosno dolazak na mjesto rada.

Prekogranični radnici su oni radnici koji svakodnevno prelaze državne granice preko istog graničnog prijelaza u svrhu odlaska i povratka sa posla.

Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije/karantene.

 

Osnovne upute o provođenju samoizolacije kod kuće uručit će im se pri prvom povratku u Hrvatsku. U uputama se nalazi i poveznica s detaljnijim informacijama o načinu sprečavanja širenja bolesti na stranicama HZJZ-a.

 

Ako takve osobe razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine medicine (ili u COVID-19 ambulantu, ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj) koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta  određuje potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti najbližoj COVID ambulanti.

 

Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata, koji će postupiti u skladu s točkom 2.“

   

Osobama kojima je pogranična propusnica istekla sa 01.03.2020. godine i kasnije priznat će se pogranična propusnica i ne trebaju ih sada produživati.

Sve pogranične propusnice koje su istekle prije 01.03.2020. godine moraju se obnoviti u Policijskoj postaji Ozalj.

 

Poljoprivrednici koji obrađuju zemlju na pograničnom području RH ili R Slovenije moraju imati važeću pograničnu propusnicu, te vlasničke listove ili ugovore o najmu zemlje koju posjeduju u RH ili R Sloveniji, a navedena propusnica vrijedi isključivo za poljoprivredne radove.